XVIII-wieczny eksperyment
Szwedzki król Gustaw III, przekonany o szkodliwości picia kawy, postanowił przeprowadzić eksperyment. Dwa jednojajowe bliźniaki, oskarżone o morderstwo i skazane na śmierć, otrzymały od króla łagodniejszy wyrok – dożywocie, pod warunkiem, że jeden z nich będzie pił dużą porcję kawy trzy razy dziennie, a drugi równie dużą porcję herbaty. Bliźniak, który pił herbatę, zmarł pierwszy, w wieku 83 lat, co było imponującym wynikiem jak na tamte czasy. W ten sposób, według naukowców tamtych czasów, dowiedziono, że kawa jest mniej szkodliwym napojem. Tymczasem król został zamordowany na długo przed zakończeniem eksperymentu podczas balu maskowego w 1792 roku, w wieku 45 lat, i stał się bohaterem opery Verdiego.
Więcej niż 60 gatunków roślin zawiera kofeinę
Kofeina występuje w ponad 60 gatunkach roślin. Nie ogranicza się ona tylko do kawy: liście herbaty, orzechy koli, ziarna kakaowca – wszystkie te rośliny zawierają kofeinę. Jest to stymulant naturalnie występujący w liściach, nasionach i owocach wielu gatunków roślin. Kofeina może być również produkowana sztucznie i dodawana do różnych produktów.