Ilość kofeiny w kawie jest zależna od jej gatunku:
Ilość kofeiny w kawie zależy od jej gatunku. Według źródeł, najwięcej kofeiny znajduje się w kawie z Hawajów, gdzie 175-mililitrowa filiżanka zawiera około 180 miligramów kofeiny. Kawa z Gwatemali i Salwadoru zawiera nieco mniej, bo około 177 miligramów kofeiny na filiżankę. Kawa z Kostaryki i Peru zawiera około 160 miligramów kofeiny, a kawa z Brazylii Santos oraz z Etiopii zawiera około 140 miligramów kofeiny na filiżankę
Zawartość kofeiny w popularnych produktach spożywczych:
Jeśli chodzi o popularne produkty spożywcze, to zawartość kofeiny w kawie zależy od sposobu przygotowania. Oto kilka przykładów:
- Szklanka kawy zalanej wrzątkiem: 80-120 mg kofeiny.
- Filiżanka kawy rozpuszczalnej: 70-95 mg kofeiny.
- Kawa filtrowana z ekspresu: średnia filiżanka 200 ml: 70 mg kofeiny.
- Espresso: mała filiżanka 35 ml: 50-57 mg kofeiny.
- Cappuccino z automatu: kubek 250 ml: 50 mg kofeiny.
- Kawa tzw. bezkofeinowa: 200 ml: 3 mg kofeiny.
- Niepełna szklanka czarnej, importowanej herbaty: 65 mg kofeiny.
- Puszka Mountain Dew: 55 mg kofeiny.
- Filiżanka kawy mrożonej: 50-70 mg kofeiny.
- Szklanka typowej herbaty w torebkach: 46 mg kofeiny.
- Puszka Coca Coli: 45 mg kofeiny.
- Szklanka zielonej herbaty: 31 mg kofeiny